17 Ağustos 2009 Pazartesi

Bathonea Uyanıyor




Bathonea Uyanıyor… İstanbul’un ikinci tarihi yarımadası olarak nitelendirilen antik Bathonea kentinde bakanlar kurulu kararı ile kazı çalışmaları; Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Güzgün, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, projede görev yapan öğretim üyeleri ile pek çok basın mensubunun katılımıyla gerçekleşen basın toplantısıyla başlatıldı.
Küçükçekmece’den teknelerle kazı alanına gelen basın mensuplarının ilk durağı dünyada keşfedilmiş üçüncü antik fener olan Bathonea Antik Feneri oldu. Buradaki çalışmaların incelenmesinden sonra limanda yapılan toplantıda İstanbul Tarih Öncesi Çağlar Araştırmaları (İTA) projesi başkanı Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Şengül Aydıngün katılımcılara proje hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Liman gezisinin ardından kentin yamacındaki antik bir yapıda ilk kazma Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ile Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hasret Çomak, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Emre Güldoğan, Bristol Üniversitesi’nden Prof. Volker Heyd ve KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesinden ise Hakan Öniz tarafından vurularak kazı çalışmalarına start verildi. Başlatılan kazı çalışmalarının uzun yıllar süreceğini ve İstanbul’un tarihine yepyeni bir sayfa açılacağını anlatan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, "Üniversitelerimizden ekipler burada yüzyıllardır yatan bir tarihi aydınlatacak. Belki de burada yapılan kazılar İstanbul kentinin ilk oluşum yıllarını ortaya çıkartacak ve bu tarihin açığa çıkartılması sürecinde iki yıldır Bathonea yüzey araştırmaları çalışmalarında olduğu gibi bundan sonra da araştırmaya her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Toplantı, Roma döneminden kalma rıhtımda antik kentte bulunan prehistorik taş aletlerin incelenmesi ve tanıtılması ile son buldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder