14 Ağustos 2009 Cuma

Kayıp kent Bathonea Kazıları Başlıyor


İstanbul'un yeni tarihi yarımadası olarak nitelendirilen Antik Bathonea Kentinde Bakanlar Kurulu kararıyla kazılar başlıyor.Geçtiğimiz yıl Küçükçekmece Gölü kıyalarında keşfedilen Bathonea,hem İstanbul'un hem de Avrupa'nın tarihine ışık tutacak.

Kocaeli Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Şengül Aydıngün’ün başkanlığını yürüttüğü İstanbul Tarih Öncesi Çağlar Araştırmaları (İTA) projesi, son yılların en önemli arkelojik keşiflerinden birini doğurdu. Küçükçekmece ve Avcılar Belediyelerinin destekleriyle 2007 yılından beri Küçükçekmece Gölü'nün Avcılar ve Küçükçekmece ilçeleri kıyılarında yapılan araştırmalarda Antik Bathonea kentinin izlerine ulaşıldı. Elde edilen veriler ışığında “İstanbul’un Yeni Tarihi Yarımadası” olarak nitelendirilen ve göle doğru uzanan alanda, İstanbul’un M.Ö VII. yüzyılda “Byzas” tarafından kurulduğu düşünülen ikinci bir kent daha yatıyor.

İstanbul’un tarihinde yeni bir sayfa açacak Bathonea kazılarının başlangıcında 16 Ağustos'ta basın toplantısı düzenlenecek.Toplantıya İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, kazı ekibini oluşturan bilim adamları ve arkeologlar da katılacak.

Toplantı için 16 Ağustos 2009 da saat 09.30’ da Taksim AKM önünden ve 09.45’ te Küçükçekmece Belediyesi A Blok önünden araç kaldırılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder