30 Aralık 2009 Çarşamba

Küçükçekmece'li Gençler Hakkı Devrim'le Bir Araya Geldi


Küçükçekmece Belediyesi’nin gerçekleştirdiği etkinlikler arasında özel bir yeri olan Küçük İstanbul Buluşmaları, 2009 yılına müstesna bir ismi ağırlayarak veda etti. Etkinliğin bu seneki son konuğu gazeteci yazar Hakkı Devrim oldu. Usta gazeteci, 29 Aralık’ta Sefaköy Kültür Sanat Merkezi’nde Küçükçekmeceli gençlerle bir araya geldi.

Konuşmasına Atatürk’e değinerek başlayan Hakkı Devrim, genç nesillerin ona bir idol bir heykel gibi değil tarihi bir şahsiyet gibi yaklaşması gerektiğini belirtti. Devrim, Fransız düşünür Arthur Comte’un yıllar önce, yirminci yüzyılın önemli şahsiyetleri hakkında yazdığı bir yazıda Atatürk’e ayırdığı satırların kendisi üzerindeki etkisini de şu sözlerle dile getirdi;

Bu yazının son bölümünde Arthur Comte’un Atatürk hakkındaki sözlerini okuduğumda fark ettim ki, o güne kadar kimse bana Atatürk’ü o şekilde anlatmamış. Büyük adam olmak için üç şart öne sürüyordu Arthur Comte. Bir, büyük adam sıradan insanların cesaret edemeyecekleri bir projesi olan adamdır. İkinci şart, bu projeyi hayatında gerçekleştirmiş olması. Üçüncü şartı ise ölümünden sonra da o eserinin devam ediyor olmasıydı. Comte’un yazısında bu şartlara uyan tek isim Atatürk’tü”.

Hakkı Devrim, konuşmasının devamında kendi gençliğinden ve meslek seçme sürecinden anekdotlar anlattı. Sözlerinin bu noktasında meslek seçme aşamasında olan öğrencilere özellikle hitap eden Devrim, “Siz hayatını güç şartlar altında kazanmak zorunda olan gençlersiniz. Bu gerçeği göz önüne almanız lazım” dedi ve ardından gazetecilik mesleğinin zorluklarından bahsetti.

Öğrencilerden gelen soru üzerine kendi gençlik dönemiyle bugünün gençliğini de kıyaslayan Hakkı Devrim, “Ben lisedeyken harp seneleri başladı, İkinci Dünya Savaşı. Babam benim bisikletimi ve evdeki radyoyu satma ihtiyacı duydu. Ben bir iki sene boyunca mektepte arkadaşlarla konuşurken radyomuz olmamasına rağmen, futbol maçlarını dinlemiş gibi yapardım” şeklindeki ifadeleriyle, kendi çetin yetişme koşullarını örnekledi. Usta gazeteci, o günlerle bu günler arasında çok fark olduğunu ortaya koydu ve gençlere bugünlerin kıymetini bilmeleri gerektiği öğüdünü verdi.

Bir saate yakın süre Küçükçekmeceli gençlerle sohbet eden Hakkı Devrim’in dinleyicileri arasında Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’da vardı. Başkan Yeniay, konuşmasının ardından Devrim’e teşekkür ederek plaket ve çiçek sundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder