16 Ocak 2010 Cumartesi
Cksm'de Bir Edebiyat Söyleşisi
2005 yılında yayınladığı Dublörün Dilemması adlı romanıyla geniş bir okuyucu kitlesine ulaşan, kullandığı dil ve üslupla takdir toplayan genç yazar Murat Menteş, yeni kitabı Korkma Ben Varım’ı ve edebiyata bakışını anlattı.
14 Ocak Perşembe günü, Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen “Tarık Tufan ile Söyleşi Vakti” programında Küçükçekmeceli okurlarıyla buluşan Murat Menteş, tarzı ve romancılığıyla ilgili soruları yanıtladı.
Söyleşide, Korkma Ben Varım kitabında geçen, edebiyata yüklediği anlamı ifade ettiği bölümle ilgili konuşan Murat Menteş, dille olan ilişkinin daha çok geliştirilmesi gerektiğini belirtirken,“Edebiyat bilgisine sahip olmazsak, incelikli düşünemeyiz ve doğru ifadeleri bulamayız. Yani insan oluşumuzun üstün imkanını doğuramayız. Bakıldığında dünyada değerli insan diye tabir edebileceğimiz kişilerin edebiyatla bağı olduğu görülür. Çünkü daha üstün zeka için edebiyat gerekir. Edebiyat bize hikaye, ilişki, neden sonuç ve bir çok şey getirir. Hayattan daha zengindir, insanı olgunlaştırır. Hayattan pek bir şey öğrenemeyiz; aslolan edebiyattır.” dedi.
Tarık Tufan’ın, romanlarında oluşturduğu farklı üslubu ve geniş kavram dünyasını nasıl yakaladığı sorusuna da açıklık getiren Murat Menteş, “ Aslında gelenekselden kopmadan, popüler kültürden de destek alarak, aklıma bir şey gelirse yazıyorum. İyi bir roman tek bir bakış açısı olmadığını göstermelidir. Çok rahat yüz binler satacak romanlar yazabilirim. Ama benim amacım insanların okuduklarında bir şey kazanacakları metinler yazmak. Romancılar eserlerini ortaya koyarken kendilerini aşma çabası içerisindedir” şeklinde konuştu.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder