1 Şubat 2010 Pazartesi

Ahmet Uluçay Hksm'de Anıldı


Köyünde, zor şartlarda çektiği filmiyle sinemamızda bambaşka bir pencere açan yönetmen Ahmet Uluçay, Küçükçekmece gerçekleştirilen “Türk Sinemasına Emek Verenler” etkinliğiyle anıldı.

29-30 Ocak tarihlerinde, Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan özel gösterimlerle, yönetmenin yurtiçinde ve yurtdışında pek çok ödüle layık görülen “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” filmi bir kez daha seyirciyle buluştu.
Etkinlik programının ilk gününde, belgesel yapımcısı Kamil Koç ve yazar İsmail Fatih Ceylan’ın katıldığı bir de söyleşi düzenlendi.

Şöyleşide, Ahmet Uluçay’ın, hayatıyla sinemasını yaratmış birisi olarak, tek filmle Türk sinema tarihine geçmiş bir fenomen olduğunu belirten yapımcı Kamil Koç, Uluçay’ın kendi kuşağındaki Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz gibi yönetmenlerin sinema dilini de etkileyerek modern sinemamızda bir kırılma noktası oluşturduğunu söyledi.

Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Fatih Ceylan ise, on beş sene aynı köyde yaşadığı arkadaşı Ahmet Uluçay’ın, küçüklüğünden beri sinema meraklısı olduğunu belirtirken, “Aynı zamanda çok okuyan, yazmayı seven ve hep hayal kuran bir insandı. Çiftçilik ve kamyon şoförlüğüyle hayatını kazanarak, yetersiz şartlarda sinema yapmaya çalıştı. Zorluklarla çektiği kısa filmlerini çeşitli yerlere gönderir, hep yeni hikayeler yazardı. Onun bu çabaları köylülere garip gelirdi” diye konuştu.

Ahmet Uluçay sinemasının güzel bir örneği olan, “Minyatür Kozmosta Rüya” adlı kısa filmin de gösterildiği söyleşinin ardından, “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” filminin gösterimine geçildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder