17 Nisan 2010 Cumartesi

Yunus Emre Küçükçekmece'de Yad Edildi


Küçükçekmece Belediyesi, Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlediği “Yunus Emre” söyleşisinde, Prof. Dr. İskender Pala’yı Küçükçekmeceli edebiyatseverlerle buluştu.

Nisan Salı günü, saat 19.30’da başlayan söyleşide İskender Pala, Türk şiirinin mimarı Yunus Emre’yi yaşadığı dönem ve şiir dili itibariyle mısralar eşliğinde değerlendirdi. Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’ni dolduran Küçükçekmeceliler, üstad Yunus Emre’nin şiirlerini İskender Pala’nın eşsiz yorumuyla dinlediler.

Yunus Emre’nin yaşadığı 13. yüzyıla maneviyatın damga vurduğunu belirten İskender Pala, o dönemde Moğol İstilası’yla birlikte Anadolu’nun çok fakirleştiğini ve halkın, çalınmasın diye bir tavuğun başında beş çocuğa nöbet tutturacak duruma geldiğini ifade etti. Yunus Emre’nin maddenin olmadığı bu çağda yaşanan maneviyatı çok iyi yansıttığını belirten İskender Pala, şairle ilgili bir anekdotu şu sözlerle anlattı:

“ Yunus Emre ömrü boyunca, kırılıp düşen düz dallardan seçtiği odunları evine almış. Bunu görenler bir süre sonra merakla Yunus’a neden düzgün odunları seçtiğini sormuşlar. Yunus onlara, ‘ Evime eğrilik girsin istemedim.’ demiş. İşte o böyle düzgün bir adam.”

Söyleşide Yunus Emre’nin birçok dörtlüğünü okuyarak mana ve madde kavramları üzerinde duran Pala, şairin ‘Bunca varlık var iken, gitmez gönül darlığı’ dizesinin unutulmaması gerektiğini vurguladı. Pala, maddeye ve varlığa aşırı bağımlı hale gelen günümüz toplumlarının, bu dünyanın faniliğine tutundukça sıkıntılarının bitmeyeceğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder