10 Mart 2010 Çarşamba

Küçükçekmece'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü


Küçükçekmece Belediyesi’nin bu seneki “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” özel programı, yirmi iki ressamın barış, sevgi, doğa konularını işlediği “Kadın Ressamlar Sergisi” açılışıyla başladı. Kuratörlüğünü ressam Emine Alışık’ın yaptığı ve 01-25 Mart tarihleri boyunca CKSM’de görülebilecek serginin açılışını Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay gerçekleştirdi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün sembolik bir gün olarak kutlanmaması gerektiğini vurguladığı konuşmasında Başkan Yeniay, “ Bir erkeği eğitirsek bir kişi kazanırız. Bir kadını eğitirsek bir aileyi ve toplumu kazanırız. Şüphesiz ki kadının yeri erkekle kıyaslanamaz. Bu bakımdan gelişmiş bir ülkede kadına verilmesi gereken değerin farkındayız.” dedi.

Kadınların hak ve özgürlükleri açısından tarihi bir önemi de bulunan Dünya Kadınlar Günü için Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen bir diğer etkinlikse, yazar Ayşe Böhürler ve avukat Sibel Eraslan’ın katıldığı “Modern Çağda, Politika, Medya Ve İş Dünyasında Kadın Olmanın Zorlukları, Kolaylıkları” söyleşisi oldu.
Ayşe Böhürler’in iki yıl boyunca gezdiği müslüman ülkelerde yaptığı röportajlarla, kadın sorunlarını irdelediği “Duvarların Arkasında” belgeselinin gösterimiyle başlayan söyleşide, kadının toplumdaki yeri ve farklı kültürlerdeki algılanışı konuları üzerine duruldu.
Gezdiği ülkelerde, kadının yerinin kültürlere göre değiştiğini belirten Ayşe Böhürler, “ Kadınlar olarak farklı coğrafya ve kültürlerde yaşasak da sorunlarımız aynı. Kadına uygulanan şiddet ve kısıtlamaları her ülkede görebiliyoruz. Bu bakımdan bunların çözümü de tek bir yöntemle gerçekleştirilemiyor. Ancak yasalar ve uygulamalarda ısrarcı olunursa, fırsat ve haklarda kadın ve erkekler eşit olabilir.” dedi.
Kadınlara siyasette ve hayatın içinde ne kadar çok fırsat verilirse o kadar çok demokratik olunacağını vurgulayan Sibel Eraslan ise, “ Eskiden 8 Mart, batıya teslimiyetin bir sembolü olarak görülüyordu. Bugüne baktığımızda 8 Mart, kadın hakları konusunda bilinç oluşturmak için bir vesile oluyor.” şeklinde konuştu. Feminist bakış açısının da toplumda yanlış anlaşıldığını ifade eden Eraslan, “ Önemli olan kadın hakları mücadelesidir. Kadın özgürleşmesi aileyi kaybetme pahasına yapılamaz. Bunu dengelemeyiz.” diye belirtti.
Gecenin sonunda tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan ve konuşmacılara plaket takdim eden Başkan Aziz Yeniay, çıkışta ise kadınlara karanfil sundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder