19 Mart 2010 Cuma

Küçükçekmece'de Çanakkale Ruhu


Çanakkale Zaferi’nin iki günlük bir programla anıldığı Küçükçekmece de ilk etkinlik, 17 Mart Çarşamba günü Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirilen Talha Uğurluel’in “Bir Destanın Tarihi” söyleşisi oldu. Ünlü tarihçi yazar Talha Uğurluel, 18 Mart 1916 Harekatı’ndan Kurtuluş Savaşı’na değin yaşanan süreci, temponun hiç düşmediği bir sunumla Küçükçekmecelilerle paylaştı. Başta Seyit Onbaşı olmak üzere pek çok Çanakkale kahramanını çarpıcı hikayeler eşliğinde anlatan Uğurluel, sunumunu Osmanlı arşivinden, daha önce görülmemiş fotoğraflarla destekledi.

İkinci etkinlik ise 18 Mart Perşembe günü Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi’nde Küçükçekmece Belediyesi ve İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle sunulan, ‘Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’ adlı programla gerçekleşti. Etkinliğe Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Koca’nın yanı sıra protokol davetlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Program, Küçükçekmece Belediyesi tiyatro grubunun “Kuvayi Milliye Ruhu” adlı oratoryosunun ardından, piyes ve koro gösterileriyle sürdü. Günün anlam ve önemi hakkında konuşan Başkan Yeniay, “Bugünün anlamı bizim için çok farklı. Bugün bir ulusunun kaderinin dönüm noktasıdır. Küçükçekmece Belediyesi olarak 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü’ne son beş yılda daha farklı bir gözle bakıyoruz. Bu anlamlı günü unutmamak, ondan ders çıkarmak için Çanakkale’de, o toprağı ve ruhu hissetmek gerektiğini düşünüyoruz. Biz bu düşünceyle 72.500 kişiyle birlikte Çanakkale’ye geziler düzenledik ve düzenlemeye devam edeceğiz.” dedi.

Küçükçekmece’deki Bilgi Evleri öğrencileri de Çanakkale Zaferi’nin 95’inci yılında hazırladıkları programda öğretmen ve velilerine duygu dolu anlar yaşattı. 18 Mart Perşembe günü Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programı Bilgi Evi öğrencileri sundu. Tiyatro ve halk oyunları gösterileriyle başlayan program, öğrencilerin şiirleriyle sürdü. Programa katılan Aziz Yeniay, “Çanakkale’nin bizim tarihimizde çok önemli bir yeri var. Bizi millet yapan, bizi bir kılan ve bu coğrafyada Türk, Kürt, Laz, Çerkez demeden tek bir yürek, tek bir bilek ve tek vücut olarak düşmana karşı mücadele vermenin adıdır Çanakkale.” diyerek konuştu. Yeniay daha sonra Bilgi Evleri’nden bir öğretmene takdim ettiği çiçekle düzenledikleri bu etkinlikten dolayı Bilgi Evleri’ni kutladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder