19 Mart 2010 Cuma

Mehmet Teber Sksm'de Ağırlandı


Psikolojik danışman, pedagog Mehmet Teber, çocuk eğitiminde yapılan yanlışları ve çözüm yollarını anlattı.

Mehmet Teber, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide çocuk eğitiminde yaşanan sorunları adımlar halinde ortaya koyarken, çözüm yollarını Küçükçekmeceli ailelerle paylaştı.

Ailelerin çocuk yetiştirirken, beş temel yanlış yaptığını vurgulayan Mehmet Teber, birinci yanlışın psikolojide evlatkolik olarak nitelendirilen, anne ve babaların çocuklarına olan aşırı bağlılık anlayışı olduğunu belirtti. Hata yapma fırsatı verilmeyen çocuklarda özgüven eksikliği olduğunu belirten Teber, bu şartlarda büyüyen bir çocuğun hayatında başarılı olma şansının bulunmadığını ifade etti. Bir diğer yanlışın ise zaten baskı altında olan çocuğa karşı mükemmeliyetçi davranış sergilemek olduğunu söyleyen Teber, “ Her alanda başarılı bir insan mümkün değildir. Çocuğunuz hangi alanda yetenekliyse onun üzerine düşmelisiniz.” dedi.

Ailelerde genellikle mükemmeliyetçi anlayışla birlikte kıyaslamacı ve aşağılayıcı yaklaşımın da görüldüğünü belirten Mehmet Teber, “ Bir gerçek var ki birisine kırk defa tembel derseniz o kişi tembel olur. Çocuğunuzu komşunun kızıyla kıyaslar, onun gibi olamadı diye aşağılar ve hakaret ederseniz onu kaybedersiniz. Bu tür davranışlar her şeyden önce çocuğunuzun size ve çevresine düşmanlık beslemesine neden olmaktadır.” diye konuştu.

Son olarak ailelere seslenen Teber, “ Çocuklarınızı korkuyla, tehditle yetiştirmeyin. Çocuğunuzla öncesinde anlaşarak, davranışları sonucunda bir ödül ve bir ceza belirleyin. Doğru davranışı için ödüllendirin. Yanlış yaptığı zaman ise cezalandırın ki yanlışını kavrasın.” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder